Zasady zbierania grzybów
Zbieramy grzyby tylko dobrze znane, nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków, które budzą nasze wątpliwości;
- zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża, bo ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej części utrudnia rozpoznanie cech grzyba ważnych dla zdrowia ludzi;
- zbieramy grzyby do łubianek i przewiewnych koszyków, gdyż w torebkach i siatkach ulegają zaparzeniu, a wtedy grzyby jadalne mogą wytwarzać substancje trujące i szkodliwe;
- nie oceniamy grzybów nieznanych na podstawie smaku, ponieważ to może być mylące np. muchomor sromotnikowy ma smak łagodny. Podobnie nieprawdziwe są przesądy o ciemnieniu srebrnej łyżki i cebuli, po włożeniu do potraw z trujących grzybów (z NETU)
JA NIESTETY BĘDĘ MUSIEĆ POCZEKAĆ DO WRZEŚNIA ,PAŹDZIERNIKA
TERAZ CIESZĘ SIĘ wyszukanymi z netu;
POZDRAWIAM