Instagram Photo Gallery

sobota, 5 kwietnia 2014

PECYNEK-MURZIN wielkanocne i regionalne ciasto




PRZEPIS NA PECYNEK

lub
MURZINA;



 


1kg.mąki
2łyżeczki soli
1margarynę rozpuścić(ostudzić)
2żółtka+2całe jajka
10dkgdrożdży
1lyżka cukru
{pół szkanki mleka+zupa wedzona
razem żeby była1 szklanka mlecznej zupy}

Wszystko razem zagnieść-wyrobić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta.
Ciasto podzielić na dwie części i układać
boczek,kiełbasę,boczek
przykryć drugą polowa ciasta
pozlepiać po bokach.
Przed włożeniem do pieca ważne!
posmarować zimną wodą i zrobić dziurki
wykałaczką.
Boczek troszkę podgotować ,
kiełbasę w miarę smaczną- ponacinać na końcach
swojska najlepsza 
 Piec od razu w temp.200stopni około 
1godziny.
Życzę SMACZNEGO!
Wanda