Instagram Photo Gallery

środa, 20 sierpnia 2014

A MOŻE NA GRZYBY?

Zasady zbierania grzybów Zbieramy grzyby tylko dobrze znane, nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków, które budzą nasze wątpliwości; - zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża, bo ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej części utrudnia rozpoznanie cech grzyba ważnych dla zdrowia ludzi; - zbieramy grzyby do łubianek i przewiewnych koszyków, gdyż w torebkach i siatkach ulegają zaparzeniu, a wtedy grzyby jadalne mogą wytwarzać substancje trujące i szkodliwe; - nie oceniamy grzybów nieznanych na podstawie smaku, ponieważ to może być mylące np. muchomor sromotnikowy ma smak łagodny. Podobnie nieprawdziwe są przesądy o ciemnieniu srebrnej łyżki i cebuli, po włożeniu do potraw z trujących grzybów (z NETU)
JA NIESTETY BĘDĘ MUSIEĆ POCZEKAĆ DO WRZEŚNIA ,PAŹDZIERNIKA  
TERAZ CIESZĘ SIĘ wyszukanymi z netu;
POZDRAWIAM