Instagram Photo Gallery

piątek, 8 sierpnia 2014

WEGETARIANIZM

Wegetarianizm polega na dobrowolnej rezygnacji danej osoby ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego. Głównie jest to mięso, choć niektórzy ludzie rezygnują też ze spożycia jaj lub produktów mlecznych. Jest to dość kontrowersyjna metoda na codzienną dietę, jednak dla wielu osób nie jest tylko sposobem odżywiania, ale też ideologiczną koniecznością. Poszerz swoją wiedzę o wegetarianizmie. Bardzo często podstawowymi pobudkami do rozpoczęcia diety wegetariańskiej nie są jedynie kwestie estetyczne, ale także moralne, religijne i ideologiczne. Wegetarianie uważają zwierzęta za organizmy, których nie należy uśmiercać w celu przyrządzenia z nich posiłków. Jest to podejście wzbudzające wiele emocji w świecie dietetycznym oraz w środowisku danej osoby. Wegatarianizm nie jest synonimem anemii. Dieta roślina, wzbogacona o nabiał może w zupełności pokryć zapotrzebowanie organizmu na aminokwasy. Zobacz, skąd w diecie wegetariańskiej pozyskać białko. Źródła białka Oczywiście, nie każda potrawa musi składać się tylko i wyłącznie z białka. Jeśli jesz w miarę regularnie nabiał i jaja, nie musisz do każdego posiłku dodawać na siłę składników białkowych. Pamiętaj jednak, by komponując jadłospis, nie pomijać jajek, zbóż i bogatych w białko roślin strączkowych. Kiedy suplementować białko? Jeżeli w wyniku choroby twój organizm ma zaburzone wchłanianie białka, odrzucasz produkty nabiałowe (szczególnie jaja), a w twojej diecie brakuje wysoko białkowych składników, mimo, że rośniesz i rozwijasz się – pomyśl o suplementach białkowych. Podobnie, w przypadku zawodników sportowych, osób pracujących ciężko fizycznie, które spełniają opisane kryteria. W pozostałych przypadkach, dobrze zbilansowana dieta powinna w 100% pokryć zapotrzebowanie organizmu na białko. Roślinne źródła białka Bogatymi w białko roślinami są rośliny strączkowe – soja, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, bób. Nie musisz ograniczać się do wysoko przetworzonej żywności imitującej mięso. Sojowe parówki i pasztety bardzo często zawierają znaczne ilości tłuszczu i sztucznych dodatków. (z netu)