Instagram Photo Gallery

środa, 24 października 2012

COŚ NA PRZEZIĘBIENIE

Zanim pójdziemy do apteki, leków na przeziębienie i grypę warto poszukać w kuchni. Są nie mniej skuteczne a przyjemniejsze dla zmysłów i żołądka

Natura wyposażyła nas dobrze na przetrwanie. I choć już sam organizm jest wyposażony w potężny system obronny, w przyrodzie znajdziemy wiele pokarmów, które odporności pomogą a objawy grypy czy przeziębienia złagodzą. Nie należy więc lekceważyć babcinych sposobów – okazuje się, że talerz rosołu nie jest tylko legendą…

 WYWAR Z KURCZAKA
Nazywany także kuchenna penicyliną wywar z kurczaka od dekad stosowany jest w walce z przeziębieniem. Faktycznie, podany na gorąco nie tylko doda ci energii niezbędnej do walki z mikrobami, ale także pomoże oczyścić drogi oddechowe. Jeśli do gotowania użyjesz warzyw, łącznie z cebulą, moc lecznicza zupy jeszcze się zwiększy.
Ostre przyprawy
Papryczki chili, pieprz i chrzan dzięki swoim substancjom lotnym pomagają oczyszczać drogi oddechowe i wzmagają krążenie krwi, które z koli pozwala lepiej radzić sobie z chorobą. Ponadto, kapsaicyna zawarta w papryczkach chili potrafi rozcieńczać wydzielinę zalegającą w nosi czy oskrzelach i szybciej zabijać bakcyle.
Czosnek
Zasługuje na medal w kategorii naturalnych antybiotyków zabijając bardzo szerokie spektrum bakterii jak również grzybów. Działa odtykająco na drogi oddechowe i wspomaga organizm olbrzymią dawką antyulteniaczy, które również zmagają odporność.
Herbata
Ciepłe napoje, niesłodzone i bezkofeinowe, odgrywają niebagatelną rolą w radzeniu sobie z przeziębieniem czy grypą. Nie tylko wypłukują zarazki ale tez pomagają utrzymać drożność dróg oddechowych. Herbata dzięki swojemu bogactwu w polifenole idealnie wspomaga organizm i daję ulgę bolącemu gardłu. Jeśli możesz postaw na zielone wywary, które zawierają więcej antyoksydantów – badania wskazują, że ludzie codziennie spożywający zieloną herbatę zapadają o 1/3 rzadziej na przeziębienia i infekcje.
Owoce
Zwłaszcza te kwaśne, bogate w witaminę C, jak pomarańcze, mandarynki, cytryny, kiwi , aronia, porzeczki czy truskawki są zastrzykiem energii dla naszych przeciwciał i działają świetnie zarówno jako profilaktyka zachorowań jak i środek wspomagający w leczeniu.
Imbir
Jeśli chodzi o potencjał leczniczy, nie daleko mu do magicznego czosnku. Imbir, szczególnie świeży, starty na tarce, w niewielkich ilościach już pomaga postawić chorego na nogi. Szczególnie zaleca się picie herbaty imbirowej sporządzonej po zalaniu startego lub suszonego imbiru szklanką wrzątku i odczekaniu 5-10 minut.
Miód
Są ludzie, którzy miodem leczą praktycznie wszystko - od bólu gardła po schorzenia skórne. Faktycznie, przeciwzapalne i bakteriobójcze właściwości miodu są nie do przecenienia – o ile nie zniszczymy ich dodaniem do gorącej herbaty. Miody o ciemnym kolorze (gryczany, leśny) podawane łyżeczką pomogą zwalczyć kaszel i katar nawet u dzieci. Pamiętajmy jednak aby nie podawać miodu maluchom młodszym niż rok ze względu na ryzyko wystąpienia zagrażającego życiu botulizmu.
Kiszona kapusta
Nie tylko naładowana witaminą C ale także bogata w związki fitochemiczne kapusta ma ponoć właściwości wspomagające nawet w walce z rakiem. Dla chorych na przeziębienie czy grypę codzienna porcja surówki z kiszonej kapusty może okazać się wspaniałym panaceum na pozbycie się wszelkich nieprzyjemnych objawów choroby.