Kolejny przesąd głosił, że ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka, będzie skazany na niepowodzenia w przyszłości.
Idealny pączek powinien być pulchny, ale lekko zapadnięty w środku, co świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Pączki powinny też mieć jasną obwódkę wokół, dzięki czemu poznamy, że tłuszcz na którym były smażone był świeży.
PRZEPIS na pączka w moim wykonaniu;
-
-
Składniki
● 8 żółtek
● 75 g drożdży
● 1 litr mleka
● cukier waniliowy
● 3 łyżki cukru
● olejek rumowy
● szczypta soli
● 1 kostka margaryny
● 2 łyżki octu lub spirytusu
● 2 łyżki oleju
● tłuszcz do smażenia
● marmolada
● cukier puder do posypania pączków
● mąki tyle, ile się wgniecie, ok. 1 kg, aby ciasto nie było zbyt luźne -
Sposób przygotowania
- 1.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka, cukier, cukier waniliowy, ocet albo spirytus, olejek rumowy, ciepłe mleko i rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto, a następnie dodajemy rozpuszczone i podrośnięte drożdże (wcześniej rozpuszczamy je w szklance mleka z łyżką mąki i łyżką cukru). Wyrabiamy, a na koniec dodajemy olej. Ciasto ma być po wyrobieniu gładkie i odchodzić od ręki i od miski. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką.
- 2.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy marmoladę i zlepiamy. Pączki muszą wyrosnąć na stole. Smażymy w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu, gdy lekko ostygną, posypujemy cukrem pudrem.